Type: All Grain
Batch Size: 27,00 l
Boil Size: 30,79 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 28,79 l
Final Bottling Vol: 26,00 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Date: 21 May 2016
Brewer: Bach Bryg
Asst Brewer:
Equipment: Braumeister 30l
Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 79,2 %
Taste Rating: 25,0
Taste Notes: Bryg nr. og navn: 075 Loweswater - Columbus
Smagt dato: 06.09.2016
Smagt af: ABK

Aroma: 4 points (max. 12)
Malt: Ingen fornemmelse af malt
Humle: Dufter af humle, men ikke ubetinget positiv duft. Virker som om humlen er for gammel
Beskrivelse: Ikke behagelig aroma

Udseende: 2 points (max. 3)
Farve: Flot kobberrød
Klarhed: Klar - men dog en lille smule “tåge”
Skumdannelse: Fint tynd lag, der bliver liggende. Der må gerne være lidt mere fylde i skummet
Beskrivelse: Farven er stort set identisk med den originale

Smag: 12 points (max. 20)
Malt: Ikke tilstede. Bør være mere
Humle: Markant bitterhumle fra tørhumlingen
Alkohol: Fornemmes ikke
Eftersmag: Fin eftersmag. Bliver siddende længe. Skyldes primært tørhumlingen
Efterbitterhed: Markant
Beskrivelse: Lidt til den tynde side, men OK. Humlen bærer men malten skal være mere fremtrædende

Mundfylde: 3 points (5 points)
Krop: OK til typen
CO2-niveau: Lidt mere CO2, da det er en tørstslukker
Beskrivelse:

Overordnet betragtning: 4 points (max. 10)
Stilart: Rammer ikke stilen perfekt. Denne øl er mere end IPA end en bitter
Teknisk: Fornemmelse af, at humlen er for gammel
Oplevelse: For humlet til Loweswater. Men som IPA er den fin humlet uden at det går helt over gevind
Forbedringer i opskriften: Køb ikke humle hos Brygladen mere. Ingen tørhumle. Mere maltprofil - så skal humlen og gæren give den et tropisk islæt

Samlet score: 25 points (max. 50)

45 - 50 points: Verdensklasse
38 - 44 points: Ekstremt god
30 - 37 points: Meget god
21 - 29 points: God
14 - 20 points: Jævn
00 - 13 points: Problematisk
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,000 kg Maris Otter Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 71,6 %
1,000 kg Pilsner (2 Row) Denmark (3,9 EBC) Grain 2 17,9 %
0,586 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 3 10,5 %
38 g Fuggles [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 13,0 IBUs
19 g Amarillo [9,20 %] - Steep/Whirlpool 15,0 min Hop 5 3,8 IBUs
19 g Amarillo [9,20 %] - Boil 0,0 min Hop 6 0,0 IBUs
19 g Styrian Goldings [5,40 %] - Steep/Whirlpool 15,0 min Hop 7 2,2 IBUs
19 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs
2,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 9 -
1,00 ml Clearfine (Secondary 7,0 days) Fining 10 -
19 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 11 0,0 IBUs
19 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
19 g Citra [12,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 13 0,0 IBUs

Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 1,047 SG
Est Final Gravity: 1,013 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,4 %
Bitterness: 19,1 IBUs
Est Color: 18,3 EBC
Measured Original Gravity: 1,050 SG
Measured Final Gravity: 1,011 SG
Actual Alcohol by Vol: 5,1 %
Calories: 466,8 kcal/l

Mash Profile

Mash Name: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body
Sparge Water: 13,38 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE
Est Mash PH: 5,58
Measured Mash PH: 5,20
Total Grain Weight: 5,586 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Target Mash PH: 5,20
Mash Acid Addition:
Sparge Acid Addition:
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 23,00 l of water at 72,2 C 68,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min

Sparge: Fly sparge with 13,38 l water at 75,6 C
Mash Notes: Temperature mash for use when mashing in a brew pot over a heat source such as the stove. Use heat to maintain desired temperature during the mash.

Carbonation and Storage

Carbonation Type: Bottle
Pressure/Weight: 139,16 g
Keg/Bottling Temperature: 21,1 C
Fermentation: Ale, Single Stage
Volumes of CO2: 2,3
Carbonation Used: Bottle with 139,16 g Table Sugar
Age for: 7,00 days
Storage Temperature: 21,0 C

Notes

For at sikre en korrekt starttemperatur, varmes vandet op til 72 grader. Det fungerede godt.
Mæsketemperaturen er øget en anelse til 68 grader, for at få lidt mere fylde og sødme.
(Næste gang kan der evt. tilsættes noget havre, for at give mere smag til øllet).

For første gang prøvede jeg whirlpool og det virker supergodt. Jeg tilsatte en gang humle, da kogningen sluttede og kørte whirlpool derefter. 15 min. inde i whirlpoolen tilsatte jeg en ny omgang humle og kørte endnu en kraftig whirlpool. Efter ca. 5 min. var der faldet så meget ro over øllet, at jeg kunne begynde at tappe. Øllet var faldet næsten 10 grader på de 20 minutter.

Denne øl skal deles i 3 batches med 3 slags tørhumle

Columbus
Amarillo
Citra



Created with BeerSmith