Italien - mandag den 15. april 2019

Antwerpen

Forrige dag Oversigt Næste dag

Vi sov længe i dag. Det havde været en kold nat og vi var tæt på frysepunktet. Jeg vågnede på et tidspunkt og var lidt irriteret over en drøm, hvor jeg stod i en lufthavn i London og kunne ikke finde mit boardingkort.

Ved 6-tiden satte jeg varme på og kravlede i seng igen. På et tidspunkt var Marie på toilettet og hun skruede lidt op for varmen. Så var der lagt i kakkelovnen til et morgenbad!

Dagens program hed Antwerpen city. Marie bekendtgjorde, at hun havde fundet en del, vi skulle se. Det var spændende at se, hvad det var.

Vi købte et 10-turs kort til metro/sporvogn og sad snart i linje 5 ind mod centrum. Her steg vi af ved hovedbanegården, der var mindst lige så imponerende at se, som sidste gang. Det er en kæmpestor banegårdsbygning med meget udsmykning på. Mindede os lidt om Central Station i New York. Der var ikke sparet på noget. Togene kørte i flere niveauer. Virkelig en storby værdig.

Antwerpens banegård
Gågaden i Antwerpen
Indkøbscenter i Antwerpen

Vi indledte dagen med at trisse ned af den store shoppinggade De Keyserier, der starter ved banegården. Da vi var nået et godt stykke igennem den, var vi ved at være småsultne og vi ville gerne have moules frites igen. Google Maps blev sat til at finde gode steder. Det første bud viste sig at være et lille café agtigt sted, hvor man næsten stod op og spiste. Der var andre, der havde fået den ide, at de skulle spise der, for folk stod i kø ud på gaden. Det gad vi ikke. Vi ville sidde ned og spise vores mad.

Så prøvede vi Maries bud. En fiskerestaurant med navnet Fiskebar lidt længere væk fra centrum. Det var en dansker, der ejede stedet. Så vi trissede afsted og nåede også frem til stedet. Her var ingen mennesker, men det plejer jo ikke at skræmme os. En mand kom os i møde og jeg formodede, at det var den danske ejer. Men han fattede ikke en brik, da jeg på dansk spurgte, om vi kunne få moules frites. Vi fik besked på, at det ikke var sæson for muslinger. Det var om sommeren.

Så gik vi igen. Ind mod byen og en restaurant ved havnen. Sæson eller ej. Vi havde allerede spist moules frites i Bruxelles. De var gode og så var vi lige glade med, om det var sæson eller ej. Pludselig stod vi i en restaurantgade, hvor de skiltede med retten. Der var bare ingen mennesker ved de mange udendørs borde. Vi faldt ind ved Sinjoor, der havde en del borde stående udenfor i det dejlige solskinsvejr. Her bestilte vi moules frites. Og de smagte lige så fint, som dem vi havde fået i Bruxelles. Men Marie og jeg var også enige om, at nu måtte der gerne gå lidt tid, før vi fik moules frites igen :)

Moules Frites

Turen fortsatte omkring Antwerpens store katedral og Grote Markt. Ned mod havnen til havnepromenaden Steenplein, hvor vi satte os på en bænk og nød solen.

Vi måtte også en tur ned i Sint-Anna tunnelen, der fører cyklister og gående under floden Schelde, før vi gik op mod byen igen. Marie havde markeret et par museer på vores rute, men chokolademuseet ved banegården virkede noget dyrt og et trykkerimuseum tæt på tunnelen virkede lukket. Vejret var heller ikke helt til museumsbesøg. I stedet gik vi op og fandt en sporvogn. Vi skulle have brugt nogle af de klip, vi havde på vores 10-turs kort. Så kunne vi slappe lidt af og se byen på den måde.

Linje 4 førte os ud i udkanten af byen. Her skiftede vi til en linje 2, der førte os tilbage til banegården. Det var hen på eftermiddagen og vi var tæt på Bier Central, så nu skulle der altså smages på godt øl! Vi fandt en dejlig plads ved et højbord, hvor vi havde god øjenkontakt med tjenerne, der havde pænt travlt med at servicere de mange udendørs gæster.

Banegården i Antwerpen
Bier Central

Vi fik smagt lidt forskellige øl og gik efter nogen af dem, vi ikke kendte. Der var dog ikke rigtig noget, der fængede. Men så havde vi gjort et forsøg. Vi nåede også at få lidt let at spise. Vi var ikke drønsultne efter frokosten, så vi nøjedes med lidt ost og en portion nachos. Det sidste er og bliver altså en snadsket omgang at spise med salsa, smeltet ost og en stor klat creme fraiche ovenpå.

Klokken nærmede sig 19:40 og vi skulle gerne omkring Kafé Kulminator, der åbnede kl. 20. Det var sikkert også en god ide at være der til tiden, for der er ikke mange pladser. Vi var fremme et par minutter efter 8. Der var tændt lys, men døren var lukket, så vi ventede lidt. Så dukkede der nogle mere stedkendte folk op. De forklarede (på hollandsk), at man skal ringe på. De 2 gamle mennesker, der har stedet, vil gerne sikre sig og lukker kun folk ind, når de har ringet på.

Vi fik plads ved samme bord, som Lasse og jeg havde siddet ved, da vi besøgte stedet. Kafé Kulminator er en meget anderledes pub. Ud over, at de har en del spændende øl på fad, har de et vildt imponerende ølkort. Det er en tyk bog med rigtig mange forskellige hovedsageligt belgiske øl. Men det helt specielle er, at de har forskellige årgange af øllene. Så når du har fundet den øl, du gerne vil have, så skal du også finde ud af, hvor gammel den skal være. Alle ved jo, at øllet ikke holder evigt, men mange af de kraftige Belgiske øl bliver faktisk bedre med alderen. Til et vist punkt. Så bliver det til sherry/portvin.

De første gæster var åbenbart stamgæster. De fik sig en ordentlig sludder på hollandsk. Jeg bestilte en Het Anker whisky infused, som de gamle mennesker havde på fad. Det får jeg vist aldrig mulighed for at smage på fad - og den var rigtig god. Marie bladrede lystigt i bogen og fandt frem til en påskeøl fra Het Anker fra 2012. Denne øl brygges ikke mere og det er synd, for det er en fantastisk øl. Der dukkede en del gæster op i løbet af aftenen, bl.a. en gruppe unge fyre fra Fredericiaområdet. De havde været der flere gange denne weekend og de var nede, for at få tanket op på godt øl. God plan!

Vi fik en snak med en af de lokale stamgæster, der også var fan af Het Ankers øl. Et par fra Brasillien dukkede op. De var også ølfanatikere. Men de var på togrejse og skulle gerne nå rundt i Belgien og se Brugge og Bruxelles, før de skulle hjem igen. En nordmand ville gerne, at vi skulle dele en øl fra Struisse bryggeriet. Jeg kendte den ikke, men vi var med på en deler sammen med flere andre. Den var åbenbart dyr (eller også var han bare ekstrem snu), for vi skulle alle betale 10 euro, for at få et glas af den store 75 cl. flaske. Det var en helt sort og ekstrem kraftig øl. Det var næsten for meget af det gode.

Gammel øl på Kafe Kulminator
Gammel øl på Kafe Kulminator

Efter 4 hyggelige timer i Kafé Kulminator, måtte vi hellere komme tilbage til camperen. Der gik ikke ret mange sporvogne efter midnat, men vi var pænt heldige og kunne stige direkte ombord på en sporvogn og skifte til en linje 5, så i løbet af en lille halv time var vi tilbage ved Antwerpen Stadion og vores camper.

Der var røget en del spændende øl indenbords i løbet af eftermiddagen/aftenen, så vi kravlede direkte til køjs. Det var også noget senere, end det plejede at være…


Forrige dag Oversigt Næste dag