50 øl du skal smage før du dør - lørdag den 26. mar. 2022

Tilbage

Lige siden åbningen af Fredericia Brewpub, har det været et ønske, at gennemføre en øl-smagning med de 50 øl, som Carsten Berthelsen anbefaler i sin bog "50 øl, du skal smage, før du dør". Coronaen stak en kæp i et tidligere forsøg, men i marts 2022 lykkedes det.

Forberedelserne stod på i en del måneder. Første opgave var at få en aftale med Carsten Berthelsen i kalenderen. Jeg ringede til ham og han afslog med det samme, at holde sådan en smagning. Årsagen var, at sidste gang han havde holdt sådan en smagning, var en af gæsterne røget på sygehuset. Jeg gættede på, at gæsterne ved den smagning havde fået 10 cl. af hver øl. Det bekræftede Carsten. Jeg kunne berolige ham med, at gæsterne til denne smagning "blot" skulle have 5 cl. af hver øl - altså 2,5 liter øl i løbet af dagen. Det turde Carsten godt binde an med.

Dernæst gik arbejdet igang med at finde de 50 øl. Det skulle vise sig at være en næsten uoverkommelig opgave. En del af øllene var forholdsvis lette at skaffe og de var hurtigt på plads i et lille kælderrum, der blev taget i brug til øllene. Men de sidste 15-20 øl var svære at skaffe. Via forskellige distributører, bestillinger over nettet og en tur syd for grænsen (det klarede Søren Gade), nåede vi næsten i mål. Der var imidlertid en del øl, der ikke blev brygget mere og jeg måtte igang med at finde alternativer. Det lykkedes til sidst. Fredericia Brewpub's eget øl kom endda med på listen, da Engelske Theakston ikke ville sende deres "Old Peculier" over til Danmark. Så var der ikke andet at gøre, end at brygge den selv. Så kunne gæsterne til gengæld få den som cask ale.

Ud over øllet, var der en stor logistisk opgave, at sørge for frokost, eftermiddagskaffe, aftensmad og dessert til gæsterne undervejs. Den del stod Marie for og det klappede fantastisk. Hun knoklede i kulissen sammen med bl.a. Gitte og Vibe. Så hele arrangementet gik op i en højere enhed.

På selve dagen havde jeg allieret mig med en række deltagere, der kunne præsentere nogle af øllene. De fik rimeligt stramme rammer for deres præsentation, så gæsterne ville opleve en rød tråd i smagningen. Senere på dagen dukkede Carsten Berthelsen op og han overtog det meste af præsentationen efter frokost og resten af dagen.

Gæsterne troppede op og alle var på plads kl. 9:30, hvor smagningen startede. Smagningen var delt ind i 3 runder, som hver især byggede op og øllet blev stærkere. Så var der en pause og alkoholprocenten dalede til næste runde. Kl. 13 var der frokost med løgtærter, ølfrikadeller, pølser og salat. Efter frokosten startede 2. halvleg og derefter var der eftermiddagskaffe med boller og ølkage. 3. halvleg blev afbrudt efter 42 øl og Marie serverede hvidløgskyllinger med råstegte kartofler og ølsmør. Desserten var en Limfjords panna cotta. Selve smagningen var slut ca. 21:15.

Alt øllet var stuvet sammen i et lille kælderrum. Hver øl var enten i et par kasser eller på fustage og det var min primære opgave, at få den del til at fungere. Sammen med Lasse var opgaven at sørge for, at de næste 2-3 øl stod klar til at blive delt ud. Der var afsat 12 minutter til hver øl og jeg holdt skarpt øje med, at tidsplanen blev overholdt. Det lykkedes fint.

Smagningen var en stor succes og der var mange, der var gået forgæves. Alle 80 pladser var hurtigt solgt. Jeg kunne dog afvise, at der blev tale om en gentagelse på et tidspunkt. Der har simpelthen været en stor mundfuld at arrangere. Det orker jeg ikke en gang til, selv om jeg var ovenud lykkelig fordi jeg gjorde det!

Der var en del gæster, der efter smagningen tilkendegav, at de var stopmætte, da de havde fået de første 40 øl. De kunne godt undvære de sidste 10 øl, var der nogen der mente. Men det var jo de 10 bedste øl, der ventede til sidst, så ingen ville alligevel gå glip af dem.

Da smagningen var overstået og de fleste gæster havde forladt pubben, satte Carsten og jeg os i baren og delte lidt gode flasker øl, bl.a. en whisky infused. Det var skøn afslutning på en dejlig dag. Jeg havde haft en drøm om, at være med og smage alle de 50 øl. Det måtte jeg dog hurtigt erkende, at der ikke var tid til. Så det var rigtig lækkert, at Carsten havde tid til at hygge lidt efter arrangementet var overstået.

Dækservietterne ligger klar til gæsterne
Dækservietterne ligger klar til gæsterne
Niels Koefoed Nielsen præsenterer en af de 50 øl
Marie, Gitte og Vibe serverer frokost
Så er det Carsten Berthelsens tur
Høj stemning ved langbordet
Carsten godt i gang
Henrik Feldthaus præsenterer øl
Jan Refsing præsenterer øl
Carsten igang med håndpumpen
Carsten Berthelsen på slap line
Lars Amby præsenterer øl
Der smages på øllet
Marie og Vibe forbereder desserten
Henning Lund og Carsten Berthelsen
Alle øllene linet op på baren (bortset fra fadøllene)
Carsten Berthelsen med sin bog
Carsten præsenterer den sidste øl
Holdet af hjælpere

Tilbage