Bach Bryg
Besynderlig ale no. 1

Beskrivelse

Mine børn gav mig et gavekort til et bryggerisæt. Det blev jeg meget glad for og det skulle selvfølgelig omsættes til noget brugbart. Sammen med sættet var det tanken at købe en pakke med færdige ingredienser til en øl. Det skulle være lettere at gå til og jeg var dermed sikker på at få en god start på hjemmebryggeriet. Men Brygladen kunne ikke lige levere den "Old english ale" som jeg gerne ville starte på. Så i stedet gik jeg på jagt på internettet efter en opskrift på Old Peculier - en rigtig god øl, som vi nyder meget, når vi er i Lake District. Til min overraskelse findes der mange opskrifter på Old Peculier og jeg valgte en, der påstod, at øllet smagte af fadudgaven af Old Peculier. Det var jo store ord at komme på flaske! Opskriften indeholdt kun en liste over ingredienserne og ikke noget om, hvordan tingene skulle behandles i forhold til hinanden. Ved at kigge på forskellige fremgangsmåder, fik jeg fremstillet min egen opskrift og for god ordens skyld sendte jeg det færdige bud til en kollega i Jyske Bank. Han reddede mit liv flere gange! Så var jeg klar og en tidlig lørdag morgen kastede jeg mig over produktionen. Det tog ca. 6 timer at fremstille øllet. Når det er kølet ned, måler man vægtfylden. Den skulle være 1.064 men min færdige version var kun 1.050 - altså en noget tyndere udgave end opskriften foreskrev. Efter øllet var sat til gæring, mailede jeg en del med en kollega, der gav mig mange gode tips til min brygning. Han kunne også fortælle, hvorfor det var blevet en lidt tynd øl for mig, så jeg blev hurtig enig med mig selv om, at opskriften skal forfines og prøves igen! Øllet blev stukket om (hældt på en anden tønde) den 19. juni, for at fjerne døde gærceller. Inden det kom på flaske, blev det atter stukket om. Ved flaskepåfyldningen havde øllet en vægtfylde på 1.015. Dette bruges til at udregne alkoholdprocenten. De tomme flasker blev indkøbt i den lokale brugs, der undrede sig en del over, at nogen ville købe tomme ølflasker... Ved påfyldningen var øllet pæn mørk og meget uklar. Hvis man forsøger at oversætte Old Peculier til dansk, skal man først rette peculier til peculiar, der betyder besynderlig. Så det blev navnet på min første bryg. Så har jeg ikke lovet for meget!

Beskrivelse af den originale Old Peculier

Theakston's Brewery has a long history, and the firm have been brewing in the Yorskshire village of Masham (that's massam, not mash'em, for those what don't know) since 1827. The business was bought out by Scottish and Newcastle Breweries in 1984, but returned to family ownership in 2004 and continues to make a variety of beers in the Masham site. OP is their most famous product. The spelling Peculier is correct, by the way. A 'Peculier' is an area with a place of worship which is not part of an official diocese, and the beer is named after the Peculier of Masham. It's a lovely drink - full and smooth, with a pleasant nutty flavour. It's also 5.6% ABV, which means it packs a bit of a punch as well.

kilde: Goingfastgettingnowhere

Opskriften er fundet på Jimsbeerkit

Bedømmelse

Mine bedømmelser bliver ikke store doktorgrader med videnskabelige afhandlinger. Det bliver kun et generelt indtryk af den færdige øl, som den smager efter at have lagret i 2-6 måneder.

Denne første bryg blev noget (meget) tynd. Der er ikke særlig meget bid i. Men tankerne når lige hen på en bitter ale - og det smager trods alt af øl. Men der er bestemt plads til forbedringer.

Karakter

Opskrift