For 2 dage siden satte jeg min gode ven Jørn stævne. Vi skulle smage de første 5 udgaver af Besynderlig Ale / Pækjuliær Ale. De er brygget på samme opskrift men med forskellige fremgangsmåder - og dermed også forskellig resultat. Ideen var, at vi skulle smage dem op mod originalen Old Peculier.
Vi smagte dem i rækkefølge efter alkoholstyrken. Den første observation vi gjorde var, at alle 5 udgaver som udgangspunkt ligger meget tæt på originalen. Det var rigtig skønt, at konstatere det!
Den første serie bestod af bryg nr. 1, 3 og 4. Her var nr. 3 bedst (Christians Drop). Ingen af dem faldt helt igennem. De har bestemt haft godt af at ligge et stykke tid.
De 2 sidste skiller sig ud ved at være noget kraftigere. Nr. 2 og nr. 5. Her var nr. 2 bedst og vi blev enige om, at det er den
af dem alle, der rammer tættest på originalen. Jeg vil vurdere, at smagen er stort set den samme, selv om originalen
kan præstere en smule mere fylde i smagen. Derudover har originalen en speciel, lækker duft. Vi kan ikke definere,
hvad det er - og dermed hvad der skal til, for at ramme den. Men OK, det er til at leve med...
Nr. 5 var for ung, til at deltage i smagningen. Den kan sagtens gå hen og blive bedre end nr. 2, men det må tiden vise. Der er i øvrigt
kun en enkelt flaske af nr. 2 tilbage på hylderne, så den skal nydes ekstra :D)
Efter denne smagning, var jeg tændt af den hellige ild og i dag har jeg brygget nr. 9 - og dermed bryg nr. 7 af denne fremragende ale. Jeg har foretaget et par småjustering i opskriften og har bl.a. tilsat lidt ekstra sukker, for at få alkoholprocenten lidt i vejret. Alt er gået helt efter planen og det færdige bryg smager fint. Det skal nok blive godt, hvis gæren får fred til at gøre sit arbejde.
Prøvesmagt marts 2012: Lige så god som bryg nr. 5 og 8, så opskriften er i skabet! Det kan godt være, at andre ikke kan lide denne bryg men så er der da mere til mig! Jeg læste i en bog, at når man havde fundet en god opskrift, så skulle man holde kæft med den, for ellers kom alle rendene og ville smage... :-)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |