038 Bach's skotte



Facts

Øltype Scottish and Irish Ale Forventet Alc. 5,0 % Brygdato 15 Jun 2014
Volume 76,60 l Målt Alc. 6,4 % Tappedato 28 Jun 2014
Bitterhed 22,2 IBUs Farve 32,2 EBC Pris kr.676,87
Medbryggere Jens Peter & Paul Udstyr Bach Bryg 75 liter Effektivitet 72,00 %


Malt (samlet vægt: 18,556 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
16,392 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 88,3 %
0,517 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 2 2,8 %
0,500 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 3 2,7 %
0,447 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 4 2,4 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 114,70 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 46,57 l of water at 73,1 C 66,7 C 90 min
Mash Out Add 26,08 l of water at 93,7 C 75,6 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 42,05 l water at 75,6 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 93,82 l
Forventet pre-boil gravity: 1,045 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 90 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
66 g First Gold [7,50 %] - Boil 60,0 min Hop 5 15,8 IBUs
0,200 kg Treacle [Boil for 30 min](197,0 EBC) Extract 6 1,1 %
0,500 kg Brown Sugar, Dark [Boil for 30 min](98,5 EBC) Sugar 7 2,7 %
78 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 15,0 min Hop 8 6,2 IBUs
20,00 g Kommen (Boil 5,0 mins) Spice 9 -
23 g Goldings, East Kent [5,00 %] - Boil 2,0 min Hop 10 0,3 IBUs
35 g First Gold [7,50 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 81,00 l

Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,0 pkg Real Ale Yeast (Brupaks #) Yeast 12 -
2,0 pkg Scottish Ale (Wyeast Labs #1728) [124,21 ml] Yeast 13 -

Gravity

Forventet OG 1,050 SG Forventet FG 1,012 SG
Målt OG 1,058 SG Målt FG 1,009 SG


15 Jun 2014 - Første gæring (13,00 dage ved 19,4 C)
28 Jun 2014 - Anden gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
28 Jun 2014 - Evt. Tredje gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
28 Jun 2014 - Øllet eftergæres (Bottle with 326,04 g Table Sugar) på flaske (14,00 dage ved 18,3 C)
12 Jul 2014 - Drik og nyd!

Noter

Egentlig stod der Pækjuliær ale på programmet men den var mine medbryggere med til at lave sidste gang og deres beholdning er ikke sluppet helt op.

I stedet kaster vi os over en Dark Island fra Orkney. Denne fantastiske øl smagte jeg for et par år siden i en park i Edinburgh, hvor Jan Refsing og jeg skulle mødes med Michael og Betina. Michael havde medbragt 3 flasker af dette bryg, som vi skulle smage. Lige siden har den stået på bryg-ønskelisten og nu har jeg fundet en opskrift.

Eller rettere sagt - det troede jeg. Jeg havde handlet ind til den men da jeg skulle til at måle kornet af, kunne jeg konstatere at alkoholprocenten ikke matchede Orkneys Dark Island, der er på omkring 9. Den Dark Island opskrift, jeg havde fundet, var næsten det halve. Lidt mere research fortalte mig, at jeg havde fat i en amerikansk opskrift. Så var gode dyr rådne!

Skotsk øl! Det har jeg brygget før (på EUC) med et godt resultat. Så jeg tastede skotsk øl ind i Beersmith programmet og tilpassede ingredienserne efter det. Og tilsatte lidt kommen, for det har jeg læst, at man kan tilsætte til al slags øl.


Brygnoter:

1. beholder hældt på flaske den 28. juni 2014 (34,5 liter). Markeret med et punktum efter nummeret på kapslen. FG: 1010. Ved samme lejlighed måles 2. beholder til FG. 1008. Så vi bruger gennemsnitsværdien 1009.
2. beholder hældt på flaske den 3. juli 2014 (42 liter). Markeret med 2 prikker efter nummeret på kapslen. FG: 1007. 5 gram sukker pr. liter, da den første ikke ser ud til at have særlig meget kulsyre...


Karakter og smagsnoter

Karakter: 28,0

Prøvesmagt september måned 2014. Den meget karakteristiske duft og smag af kommen træder klart igennem. For klart. På trods af, at der kun er brugt den halve mængde af den anbefalede maks. Med tiden dæmpes kommen-smagen. Men den vil nok vare ved nogle måneder...

Prøvesmagt 22. oktober 2014: Den fremtrædende duft og smag af kommen er taget af men stadig meget karakteristisk. Efterhånden en god øl til mad. Flot fyldig og vedholdende hvidt skum.

Duft (5 points)
Udseende (3 points)
Smag (10 points)
Oplevelse i munden (5 points)
Samlet indtryk (5 points)