043 Bach's pannepot



Facts

Øltype Belgian Strong Ale Forventet Alc. 10,4 % Brygdato 12 Oct 2014
Volume 73,00 l Målt Alc. 10,3 % Tappedato 28 Oct 2014
Bitterhed 19,4 IBUs Farve 67,9 EBC Pris kr.1107,17
Medbryggere Jørn G., Henrik Lauritsen og Henning Lund Udstyr Bach Bryg 75 liter Effektivitet 72,00 %


Malt (samlet vægt: 35,450 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
23,000 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 1 64,9 %
5,066 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 2 14,3 %
2,590 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 3 7,3 %
0,817 kg Special B (Castle Malting) (300,0 EBC) Grain 4 2,3 %
0,477 kg Corn, Flaked (2,6 EBC) Grain 5 1,3 %
0,300 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 6 0,8 %
0,200 kg Carafa II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 7 0,6 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 127,24 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 65,04 l of water at 77,0 C 68,3 C 80 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 62,20 l water at 78,0 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 91,74 l
Forventet pre-boil gravity: 1,089 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 90 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
1,500 kg Candi Sugar, Dark (541,8 EBC) Sugar 8 4,2 %
1,500 kg Pekmez, vindruer (120,0 EBC) Sugar 9 4,2 %
200 g Fuggles [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 16,0 IBUs
20,00 g Irish Moss 75 liter (Boil 10,0 mins) Fining 11 -
100 g Hallertau [4,80 %] - Boil 10,0 min Hop 12 3,5 IBUs
4,00 g Tredie krydderi (Boil 5,0 mins) Flavor 13 -
20,00 g Orange Peel, Sweet (Boil 5,0 mins) Spice 14 -
12,00 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 15 -
4,00 g Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins) Spice 16 -
4,00 g Thyme (dried) (Boil 5,0 mins) Spice 17 -

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 79,00 l

Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
6,0 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23,66 ml] Yeast 18 -

Gravity

Forventet OG 1,101 SG Forventet FG 1,023 SG
Målt OG 1,102 SG Målt FG 1,025 SG


12 Oct 2014 - Første gæring (16,00 dage ved 19,4 C)
28 Oct 2014 - Anden gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
28 Oct 2014 - Evt. Tredje gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
28 Oct 2014 - Øllet eftergæres (Bottle with 390,71 g Table Sugar) på flaske (30,00 dage ved 18,3 C)
27 Nov 2014 - Drik og nyd!

Noter

Pannepot - hvad er det for noget?

Historien starter egentlig med Rough Snuff fra Midtfyns Bryghus. Den vandt i 2010 prisen som årets bedste danske ølnyhed. Stort set samtidig blev den forbudt i Danmark, fordi den indeholdt snus-tobak. Godtnok i mikrosmå mængder - men nok til, at fødevaremyndighederne forbød øllet.

Midtfyn bryggede en ny Rough Snuff II, der i mine øjne stadig er den bedste danske øl. Jeg har været på jagt efter en opskrift på denne gode bryg. Jeg har fundet ud af, at den indeholder noget så eksotisk som Pekmez (vindruesirup) og blæretang.

Under min søgen faldt jeg over en opskrift på en Fishermans Ale. Også kaldet Pannepot. En belgisk øl, der bliver anset for at være inspiration for Rough Snuff øllet. Det tænkte jeg ikke nærmere over, før jeg faldt over Pannepot. Tilfældigt købte jeg belgisk øl hos en ølspecialist i Vejle. Han anbefalede mig, at smage Pannepot'en. Da jeg kom hjem, slog jeg den op på nettet på BeerRate og her scorede den absolut topkarakter. Og ganske rigtigt. Den var helt i familie med Rough Snuff. En efterfølgende kontrolsmagning beviste, at de to øl er næsten identiske.

Så gik jeg på jagt efter opskriften på Fishermans Ale igen. Fandt en tråd, hvor nogle entusiaster udviklede en opskrift over nettet. De bryggede efter samme opskrift og sammenlignede deres resultat. Se det er ægte ølentusiaster. Dem turde jeg godt binde an med.

Lars og Brian Brøchner prøvede opskriften af (med bryg nr. 41) og her prøver vi den i fuld scala med 95 liter.

Brygnoter:

Krydderierne (appelsinskal, koriander, kanelstang og timian) hældes i en morter og stødes til en ensartet masse. Laves til the i 0,25 liter vand, der trækker i 5 min. Derefter fjernes krydderierne igen. Vandet hældes i øllet lige før det køles ned.

Når øllet er kølet ned til 20 grader, tilsættes gæren under kraftig omrøring (iltning) og start gæringen ved omkring 20 grader. Pak gerne spanden i liggeunderlag, så temperaturen holdes konstant. Temperaturen stiger og det må den gerne - til 25-27 grader - under gæringen.

Næste gang vil han prøve med decoction mash!


I forbindelse med brygningen, tappede vi også 21 liter "tynd øl" med OG 1064. Her kom vi resten af krydderierne direkte i øllet. Det kalder ikke på meget "tynd". Endte på FG 1012 = 6,9 %


Karakter og smagsnoter

Karakter: 0,0

Ikke prøvesmagt endnu

Duft (0-12 points)
Udseende (0-3 points)
Smag (0-20 points)
Oplevelse i munden (0-5 points)
Samlet indtryk (0-10 points)