044 Bach's SMaSH



Facts

Øltype India Pale Ale (IPA) Forventet Alc. 5,2 % Brygdato 18 Oct 2014
Volume 20,00 l Målt Alc. 5,0 % Tappedato 01 Nov 2014
Bitterhed 112,3 IBUs Farve 9,5 EBC Pris kr.277,80
Medbryggere Udstyr Bach Bryg 20 liter Effektivitet 72,00 %


Malt (samlet vægt: 5,400 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,400 kg Maris Otter Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 100,0 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 33,89 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 13,00 l of water at 76,3 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 20,89 l water at 75,6 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 27,53 l
Forventet pre-boil gravity: 1,048 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 60 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
40 g First Gold [7,50 %] - Boil 60,0 min Hop 3 28,6 IBUs
40 g First Gold [7,50 %] - Boil 30,0 min Hop 4 22,0 IBUs
40 g First Gold [7,50 %] - Boil 15,0 min Hop 5 14,2 IBUs
10,00 g Irish Moss 20 liter (Boil 10,0 mins) Fining 6 -
40 g First Gold [7,50 %] - Boil 10,0 min Hop 7 10,4 IBUs
40 g First Gold [7,50 %] - Boil 5,0 min Hop 8 5,7 IBUs
40 g First Gold [7,50 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 21,51 l

Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50,28 ml] Yeast 10 -

Gravity

Forventet OG 1,054 SG Forventet FG 1,014 SG
Målt OG 1,070 SG Målt FG 1,032 SG


18 Oct 2014 - Første gæring (14,00 dage ved 19,4 C)
01 Nov 2014 - Anden gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
01 Nov 2014 - Evt. Tredje gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
01 Nov 2014 - Øllet eftergæres (Bottle with 99,72 g Table Sugar) på flaske (14,00 dage ved 18,3 C)
15 Nov 2014 - Drik og nyd!

Noter

En SMaSH øl har længe stået på ønskelisten og da vejret var gråt og kedeligt, var det en god dag at føre ønsket ud i livet. SMaSH står for Single Malt and Single Hop. På godt dansk betyder det, at man kun bruger en slags malt og en slags humle i øllet, hvor det er normalt med 3-6 forskellige malttyper og 1-3 humletyper.
Hvorfor gør man det? Jo, for at lære malten bedre at kende. Du kan bedre smage den enkelte malt, hvis du brygger en øl med kun denne ene malt. Englænderne bruger en basismalt, de kalder Maris Otter pale ale. Den blev mit valg. Humle. Ja, her eksperimenterer vi for alvor, for jeg plukkede min egen humle, der efter sigende skulle være first gold. Det gav dog kun 40 gram, som jeg har valgt at bruge til at tørhumle med. Derudover havde Marie en meget stor portion humle med hjem oppe fra Inger og Daniel. Så der er blevet brugt humle i meget rå mængder, idet jeg først kom en portion (2 liter) ovenpå kornet i lauter tun'en, dernæst 2 liter i hhv. 60, 30, 15, 10, 6, 2 og 0 minutter. Umiddelbart virkede det ikke til, at øllet blev synderlig bitter af sådan en omgang frisk humle. Vi får se!


Karakter og smagsnoter

Karakter: 0,0

Ikke prøvesmagt endnu

Duft (0-12 points)
Udseende (0-3 points)
Smag (0-20 points)
Oplevelse i munden (0-5 points)
Samlet indtryk (0-10 points)