050 Bach's Loweswater Guld



Facts

Øltype English Pale Ale Forventet Alc. 4,3 % Brygdato 10 Jan 2015
Volume 75,00 l Målt Alc. 4,3 % Tappedato 31 Jan 2015
Bitterhed 19,6 IBUs Farve 13,9 EBC Pris kr.640,27
Medbryggere Henrik Nielsen og Peter Juhl Udstyr Bach Bryg (75 liter) Effektivitet 72,00 %


Malt (samlet vægt: 15,875 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
10,250 kg Pilsner (2 Row) Denmark (3,9 EBC) Grain 1 64,6 %
4,600 kg Maris Otter Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 2 29,0 %
1,025 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 3 6,5 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 112,72 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 41,48 l of water at 74,7 C 66,7 C 90 min
Mash Out Add 23,56 l of water at 93,7 C 75,6 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 47,68 l water at 75,6 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 93,82 l
Forventet pre-boil gravity: 1,038 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 90 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
100 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 90,0 min Hop 4 13,2 IBUs
40,00 g Irish Moss 75 liter (Boil 10,0 mins) Fining 5 -
50 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 10,0 min Hop 6 2,2 IBUs
50 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 10,0 min Hop 7 3,0 IBUs
50 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 2,0 min Hop 8 0,5 IBUs
50 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 2,0 min Hop 9 0,7 IBUs

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 81,00 l

Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,0 pkg Nottingham Yeast (Lallemand #-) [23,66 ml] Yeast 10 -

Gravity

Forventet OG 1,043 SG Forventet FG 1,010 SG
Målt OG 1,043 SG Målt FG 1,010 SG


10 Jan 2015 - Første gæring (21,00 dage ved 20,0 C)
31 Jan 2015 - Anden gæring (0,00 dage ved 20,0 C)
31 Jan 2015 - Evt. Tredje gæring (0,00 dage ved 20,0 C)
31 Jan 2015 - Øllet eftergæres (Bottle with 319,23 g Table Sugar) på flaske (14,00 dage ved 20,0 C)
14 Feb 2015 - Drik og nyd!

Noter

Loweswater Gold har stået længst på min ønskeliste. Opskriften er ikke til at drive op, så jeg har prøvet at stykke en opskrift sammen ud fra de informationer, jeg har.

Efter en meget lang og varm vandretur i Lake District, kæmpede vi os i 2009 ind på Kirkstile Inn, hvor jeg lige netop nåede til deres beergarden. Så slap kræfterne op og Jan og Jørn blev kommanderet til at hente de første 2 omgange. De vendte tilbage med Kirkstile Gold og mit liv var forvandlet! Denne en øl var en perfekt tørstslukker. Med lidt smag af citrus eller tropiske frugter var det en lækker lys ale.

Kirkstile Gold blev senere omdøbt til Loweswater Gold og den brygges i dag ikke længere på Kirkstile Inn men på et bryggeri nær Hawkshead i Lake District.

Loweswater Guld er en lys øl i grænselandet mellem pilsner og ale. Den frugtagtige smag fremkaldes af en tysk og slovakisk humle og af Nottingham gær. Loweswater Guld er en let øl, der kan nydes helt alene - og man begynder ikke at synge sømandsviser, hvis man drikker 2 eller 3.

Så snart Loweswater Guld er hældt på flasker, skal den eftergære på flaskerne i ca. 2 uger (ved ca. 20 grader). Herefter sættes den på køl og den kan drikkes 1 - 3 måneder efter den er sat på køl. Da det er en lys og let øl, er det en god ide at drikke den indenfor 5 - 6 måneder.


Karakter og smagsnoter

Karakter: 30,0

Ikke prøvesmagt endnu.

Duft (0-12 points)
Udseende (0-3 points)
Smag (0-20 points)
Oplevelse i munden (0-5 points)
Samlet indtryk (0-10 points)

---

Bach’s Bryg er et husbryggeri, der holder til i Erritsø. Jeg brygger typisk 1 gang om måneden, hvor venner og bekendte hjælper til (og deler rovet). Øllet produceres på samme måde, som de engelske real cask ales. Øllet gærer færdigt i flasken, for at skabe naturlig kulsyre. Denne proces kan ikke styres helt præcist, derfor kan der i nogle bryg være mere kulsyre end i andre. Jeg anbefaler, at ølflasken behandles som en gammel portvin. Lad flasken stå i fred og ro en times tid, før den åbnes. Luk forsigtigt op for øllet over håndvasken og hæld langsomt over i et glas. Så vil bundfaldet holde sig i flasken. Rigtig god fornøjelse!