051 Bach's Mørke München



Facts

Øltype Dark Lager Forventet Alc. 4,3 % Brygdato 18 Jan 2015
Volume 75,00 l Målt Alc. 4,3 % Tappedato 01 Feb 2015
Bitterhed 14,3 IBUs Farve 45,7 EBC Pris kr.555,59
Medbryggere Bruno Hausgaard, Uthen Jansri og Torben Stormer Udstyr Bach Bryg (75 liter) Effektivitet 72,00 %


Malt (samlet vægt: 18,489 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
9,276 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 50,2 %
5,567 kg Munich Malt - 10L (19,7 EBC) Grain 2 30,1 %
1,391 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Grain 3 7,5 %
1,350 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 4 7,3 %
0,904 kg Carafa II (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 5 4,9 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 115,34 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 48,27 l of water at 77,3 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 67,06 l water at 75,6 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 93,82 l
Forventet pre-boil gravity: 1,044 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 90 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
65 g Saaz [3,10 %] - Boil 90,0 min Hop 6 6,3 IBUs
65 g Saaz [3,10 %] - Boil 80,0 min Hop 7 6,2 IBUs
60,00 g Irish Moss 75 liter (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
90 g Saaz [3,10 %] - Boil 5,0 min Hop 9 1,8 IBUs

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 81,00 l

Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,0 pkg Bohemian Lager Yeast (Mangrove Jack's #M84) Yeast 10 -

Gravity

Forventet OG 1,050 SG Forventet FG 1,017 SG
Målt OG 1,050 SG Målt FG 1,017 SG


18 Jan 2015 - Første gæring (14,00 dage ved 12,2 C)
01 Feb 2015 - Anden gæring (10,00 dage ved 18,3 C)
01 Feb 2015 - Evt. Tredje gæring (7,00 dage ved 18,3 C)
01 Feb 2015 - Øllet eftergæres (Bottle with 401,41 g Table Sugar) på flaske (30,00 dage ved 15,6 C)
03 Mar 2015 - Drik og nyd!

Noter

Mørke München er husets første undergærede øl. Jeg har altid haft en forkærlighed for mørke øl fra Tyskland og Tjekkiet og da jeg ikke kan komme i nærheden af en tjekkisk stout, som jeg smagte i 2014 (Master), er valget faldet på en mørk tysk lagerøl.

Trods den mørke farve, er Mørke München en forholdsvis let øl, der kan nydes helt alene - eller til en god frokost.

Så snart Mørke München er hældt på flasker, skal den eftergære på flaskerne i ca. 2 uger (ved ca. 20 grader). Herefter sættes den på køl og den kan drikkes 1 - 3 måneder efter den er sat på køl. Den kan holde sig i et års tid.


Karakter og smagsnoter

Karakter: 0,0

Ikke prøvesmagt endnu.

Duft (0-12 points)
Udseende (0-3 points)
Smag (0-20 points)
Oplevelse i munden (0-5 points)
Samlet indtryk (0-10 points)

---

Bach’s Bryg er et husbryggeri, der holder til i Erritsø. Jeg brygger typisk 1 gang om måneden, hvor venner og bekendte hjælper til (og deler rovet). Øllet produceres på samme måde, som de engelske real cask ales. Øllet gærer færdigt i flasken, for at skabe naturlig kulsyre. Denne proces kan ikke styres helt præcist, derfor kan der i nogle bryg være mere kulsyre end i andre. Jeg anbefaler, at ølflasken behandles som en gammel portvin. Lad flasken stå i fred og ro en times tid, før den åbnes. Luk forsigtigt op for øllet over håndvasken og hæld langsomt over i et glas. Så vil bundfaldet holde sig i flasken. Rigtig god fornøjelse!