052 Bach's brune ale no 1960



Facts

Øltype English Brown Ale Forventet Alc. 5,6 % Brygdato 22 Feb 2015
Volume 75,00 l Målt Alc. 6,4 % Tappedato 08 Mar 2015
Bitterhed 21,3 IBUs Farve 51,6 EBC Pris kr.683,12
Medbryggere Henrik Lauritsen, Peter Fig og Søren Smolarz Udstyr Bach Bryg (75 liter) Effektivitet 72,00 %


Malt (samlet vægt: 19,654 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
6,399 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 1 32,6 %
3,880 kg Pilsner (2 Row) Denmark (3,9 EBC) Grain 2 19,7 %
3,342 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 17,0 %
2,000 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 4 10,2 %
1,281 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 5 6,5 %
1,000 kg Brown Malt (128,1 EBC) Grain 6 5,1 %
0,550 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Grain 7 2,8 %
0,102 kg Cara Vienna Malt (43,3 EBC) Grain 8 0,5 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 115,40 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 48,39 l of water at 73,1 C 66,7 C 60 min
Mash Out Add 0,00 l of water and heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 67,01 l water at 75,6 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 93,82 l
Forventet pre-boil gravity: 1,048 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 90 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
1,100 kg Candi Sugar, Dark (541,8 EBC) Sugar 9 5,6 %
60 g Challenger [8,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 13,5 IBUs
50 g Challenger [8,00 %] - Boil 15,0 min Hop 11 5,6 IBUs
40,00 g Irish Moss 75 liter (Boil 10,0 mins) Fining 12 -
50 g Challenger [8,00 %] - Boil 5,0 min Hop 13 2,2 IBUs

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 81,00 l

Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) [23,66 ml] Yeast 14 -

Gravity

Forventet OG 1,054 SG Forventet FG 1,012 SG
Målt OG 1,058 SG Målt FG 1,009 SG


22 Feb 2015 - Første gæring (14,00 dage ved 20,0 C)
08 Mar 2015 - Anden gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
08 Mar 2015 - Evt. Tredje gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
08 Mar 2015 - Øllet eftergæres (Bottle with 374,02 g Table Sugar) på flaske (14,00 dage ved 20,0 C)
22 Mar 2015 - Drik og nyd!

Noter

Der er mange, der spørger efter en øl af brown ale typen. Jeg er lidt modstander af, at brygge brown ale, for der findes rigtig meget godt øl af denne type til en overkommelig pris i butikkerne. Nu prøver vi!

Ale no. 16 fra Refsvindinge står for de fleste for noget af det bedste danske brown ale. Opskriften findes ikke lige på internettet. Der er mange forslag, men jeg har taget udgangspunkt i en opskrift, hvor ejeren mener at have forbedre Ale no. 16 en anelse. Det er store ord. Så jeg har opgraderet den til ikke at hedde no. 16 men 1960. Det er et godt år!

Ale No. 1960 er en typisk brown ale med gode noter af karamel og ristet malt. En anelse stærkere end en typisk dansk pilsner, så drik den med varsomhed.

Så snart Ale No. 1960 er hældt på flasker, skal den eftergære på flaskerne i ca. 2 uger (ved ca. 20 grader). Herefter sættes den på køl og den kan drikkes 1 - 3 måneder efter den er sat på køl. Den bør kunne holde sig et års tid, hvis du kan vente med at drikke den...

Ændringer i forhold til opskriften:
Amarillo skulle have været med i mæskningen. Det overså jeg, så derfor har vi i stedet brugt det til tørhumling.


Karakter og smagsnoter

Karakter: 0,0

Ikke prøvesmagt endnu.

Duft (0-12 points)
Udseende (0-3 points)
Smag (0-20 points)
Oplevelse i munden (0-5 points)
Samlet indtryk (0-10 points)

---

Bach’s Bryg er et husbryggeri, der holder til i Erritsø. Jeg brygger typisk 1 gang om måneden, hvor venner og bekendte hjælper til (og deler rovet). Øllet produceres på samme måde, som de engelske real cask ales. Øllet gærer færdigt i flasken, for at skabe naturlig kulsyre. Denne proces kan ikke styres helt præcist, derfor kan der i nogle bryg være mere kulsyre end i andre. Jeg anbefaler, at ølflasken behandles som en gammel portvin. Lad flasken stå i fred og ro en times tid, før den åbnes. Luk forsigtigt op for øllet over håndvasken og hæld langsomt over i et glas. Så vil bundfaldet holde sig i flasken. Rigtig god fornøjelse!