Type: All Grain
Batch Size: 20,00 l
Boil Size: 23,72 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 21,72 l
Final Bottling Vol: 19,00 l
Fermentation: St. Bernardus Abt 12 clone
Date: 14 Sep 2016
Brewer: Bach Bryg
Asst Brewer:
Equipment: Braumeister 20l
Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 80,6 %
Taste Rating: 0,0
Taste Notes: Ikke prøvesmagt endnu

Duft (0-12 points)
Udseende (0-3 points)
Smag (0-20 points)
Oplevelse i munden (0-5 points)
Samlet indtryk (0-10 points)

Prepare for Brewing

Mash or Steep Grains

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,490 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 1 60,0 %
0,500 kg Cara Vienna Malt (43,3 EBC) Grain 2 6,7 %
0,475 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 3 6,3 %
0,400 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 4 5,3 %
0,095 kg De-Bittered Black Malt (Dingemans) (1083,5 EBC) Grain 5 1,3 %
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Protein Rest Add 23,00 l of water at 52,7 C 50,0 C 20 min
Saccharification Heat to 63,9 C over 15 min 63,9 C 20 min
Mash Out Heat to 68,9 C over 5 min 68,9 C 45 min
Mash Step Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min
Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
0,934 kg Candi Sugar, Clear (1,0 EBC) Sugar 6 12,5 %
0,595 kg Candi Sugar, Dark (541,8 EBC) Sugar 7 7,9 %
50 g Styrian Goldings [5,20 %] - Boil 60,0 min Hop 8 20,8 IBUs
20,00 g Rosiner (Boil 30,0 mins) Flavor 9 -
2,00 Items Svesker (Boil 30,0 mins) Flavor 10 -
6,50 g Anise, Star (Boil 30,0 mins) Spice 11 -
24 g Hallertauer [4,50 %] - Boil 10,0 min Hop 12 3,2 IBUs
6,50 g Coriander Seed (Boil 10,0 mins) Spice 13 -
6,50 g Fennikel (stødt) (Boil 10,0 mins) Spice 14 -
6,50 g Muskatnød (Boil 10,0 mins) Spice 15 -

Cool and Transfer Wort

Pitch Yeast and Measure Gravity and Volume

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
1,0 pkg Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) [124,21 ml] Yeast 16 -

Fermentation

Dry Hop and Bottle/Keg

Notes

Denne øl er en klon af Gouden Carolus Christmas, en mørk belgisk ale, der passer perfekt til den fede julemad. Karolus Jul er en kraftig, sød øl. Den indeholder alt, hvad der hører julen til. Alkoholprocenten gør, at man ikke skal drikke meget af den, før det snurrer i hele kroppen. Sæt den på bordet og lad rødvinen hvile til juleanden!

I den originale udgave af øllet er der 3 humletyper og 6 forskellige krydderier. Så der er bestemt plads til forbedringer, hvis det handler om, at brygge en øl tæt på originalen. Nogen kan fornemme anis, mandler og rosiner i originalen. Andre siger mørk karamel, masser af lakrids (stjerneanis), tørre frugt (figen) og fennikel og lidt banan (måske på grund af hvedemalt), Det er da lidt inspiration til næste gang…