098 Baltiske Porter



Facts

Øltype Strong European Beer Forventet Alc. 8,3 % Brygdato 28 Jan 2017
Volume 28,00 l Målt Alc. 5,1 % Tappedato 18 Feb 2017
Bitterhed 25,0 IBUs Farve 110,2 EBC Pris kr.461,00
Medbryggere Udstyr Braumeister 30l Effektivitet 67,00 %


Malt (samlet vægt: 12,035 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,515 kg Maris Otter Malt (5,9 EBC) Grain 1 20,9 %
2,515 kg Maris Otter Malt (5,9 EBC) Grain 2 20,9 %
1,253 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Grain 3 10,4 %
1,253 kg Munich II (Weyermann) (16,7 EBC) Grain 4 10,4 %
0,492 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 5 4,1 %
0,492 kg Caramunich II (Weyermann) (124,1 EBC) Grain 6 4,1 %
0,423 kg Brown malt (128,1 EBC) Grain 7 3,5 %
0,423 kg Brown malt (128,1 EBC) Grain 8 3,5 %
0,357 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 9 3,0 %
0,357 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 10 3,0 %
0,355 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 11 2,9 %
0,355 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (157,6 EBC) Grain 12 2,9 %
0,355 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 13 2,9 %
0,355 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 14 2,9 %
0,143 kg Special B (Castle Malting) (300,0 EBC) Grain 15 1,2 %
0,143 kg Special B (Castle Malting) (300,0 EBC) Grain 16 1,2 %
0,106 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 17 0,9 %
0,106 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 18 0,9 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 43,81 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Add malt pipe Add 23,00 l of water and heat to 66,0 C over 20 min 66,0 C 60 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 5 min 77,0 C 5 min


Sparging

Fly sparge with 20,81 l water at 77,0 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 31,80 l
Forventet pre-boil gravity: 1,080 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 60 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
0,037 kg Black Treacle (1200,0 EBC) Extract 19 0,3 %
90 g Styrian Goldings [3,90 %] - Boil 60,0 min Hop 20 23,0 IBUs
28 g Hallertauer [2,40 %] - Boil 10,0 min Hop 21 1,6 IBUs
28 g Hallertauer [2,40 %] - Boil 2,0 min Hop 22 0,4 IBUs

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 28,00 l

Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,0 pkg California Lager (Wyeast Labs #2112) [124,21 ml] Yeast 23 -

Gravity

Forventet OG 1,086 SG Forventet FG 1,024 SG
Målt OG 1,064 SG Målt FG 1,025 SG


28 Jan 2017 - Første gæring (21,00 dage ved 17,0 C)
18 Feb 2017 - Anden gæring (10,00 dage ved 18,3 C)
18 Feb 2017 - Evt. Tredje gæring (7,00 dage ved 18,3 C)
18 Feb 2017 - Øllet eftergæres (Bottle with 88,50 g Table Sugar) på flaske (90,00 dage ved 1,0 C)
19 May 2017 - Drik og nyd!

Noter

Opskriften er fra BYO dec. 2013 (side 60)
Kornet skal deles i 2 lige store portioner og køres af 2 omgange.

Dobbeltmash (prøvet første gang i denne opskrift):
1. Første portion køres uden mashout
23 liter + mæskning
10,4 liter spargevand (temp. 77 grader)
2. Fjern maltpiben og rengør den groft
3. Fjern så meget urt, at der er 23 liter i gryden (gem overskydende urt)
4. 2. portion køres med mashout
Resturten fra første portion bruges til sparge (77 grader)
10,4 liter spargevand (temp. 77 grader)
5. Færdig


2,3 vol til flasker: 140 gram = 113 gram i 21 liter
1,7 vol til 5 liters pose: 82 gram = 15,8 gram i 5 liter

Karakter og smagsnoter

Karakter: 30,0