121 Gamle fisker

Facts

Øltype Belgian Dark Strong Ale Forventet Alc. 11,6 % Brygdato 26 Nov 2017
Volume 25,00 l Målt Alc. 9,6 % Tappedato 12 Dec 2017
Bitterhed 30,6 IBUs Farve 66,8 EBC Pris kr.390,80
Medbryggere Udstyr Braumeister 30l Effektivitet 75,00 %


Malt (samlet vægt: 12,954 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
8,314 kg Pilsner (2 Row) Bel (3,9 EBC) Grain 1 64,2 %
1,832 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 2 14,1 %
0,936 kg Abbey malt (Castle Malting) (44,9 EBC) Grain 3 7,2 %
0,312 kg Special B (Castle Malting) (300,0 EBC) Grain 4 2,4 %
0,172 kg Corn, Flaked (2,6 EBC) Grain 5 1,3 %
0,115 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 6 0,9 %
0,077 kg De-Bittered Black Malt (Dingemans) (1083,5 EBC) Grain 7 0,6 %


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 42,55 l)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 24,00 l of water at 76,9 C 68,3 C 80 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 18,55 l water at 78,0 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 30,78 l
Forventet pre-boil gravity: 1,103 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 90 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
0,454 kg Candi Syrup, D-90 (177,3 EBC) Extract 8 3,5 %
0,598 kg Pekmez, vindruer (120,0 EBC) Sugar 9 4,6 %
0,144 kg Candi Sugar, Dark (541,8 EBC) Sugar 10 1,1 %
70,8 g Fuggles [4,60 %] - Boil 60,0 min Hop 11 16,8 IBUs
40,7 g Hallertau [4,80 %] - Boil 60,0 min Hop 12 10,1 IBUs
40,7 g Hallertau [4,80 %] - Boil 10,0 min Hop 13 3,7 IBUs
7,59 g Orange Peel, Sweet (Boil 5,0 mins) Spice 14 -
4,60 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 15 -
1,52 g Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins) Spice 16 -
1,52 g Thyme (dried) (Boil 5,0 mins) Spice 17 -
2,00 g Tang (Boil 0,0 mins) Spice 18 -

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 26,00 l

Whirlpool ingredienser



Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,3 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23,66 ml] Yeast 19 -

Sekundær gæring


Gravity

Forventet OG 1,116 SG Forventet FG 1,029 SG
Målt OG 1,098 SG Målt FG 1,026 SG


26 Nov 2017 - Første gæring (16,00 dage ved 19,4 C)
12 Dec 2017 - Anden gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
12 Dec 2017 - Evt. Tredje gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
12 Dec 2017 - Øllet eftergæres (Bottle with 133,80 g Muscovado sukker) på flaske (30,00 dage ved 18,3 C)
11 Jan 2018 - Drik og nyd!

Noter

Brygnoter:

Krydderierne (appelsinskal, koriander, kanelstang, timian, blæretang) hældes i kaffemaleren til en ensartet masse. Sammen med et brev snus, laves krydderierne til the i 0,25 liter vand, der trækker i 8 min. Derefter fjernes krydderierne og snusen igen. Theen hældes i øllet lige før det køles ned.

Når øllet er kølet ned til 20 grader, tilsættes gæren under kraftig omrøring (iltning) og start gæringen ved omkring 20 grader. Pak gerne spanden i liggeunderlag, så temperaturen holdes konstant. Temperaturen stiger og det må den gerne - til 25-27 grader - under gæringen.

I forhold til 058 har jeg hældt ekstra 50 gram Hallertauer i fra start.

1. gang mæske med 6 kg. ren pilsner: SG 1058. Alt spargevand også tilsat
Start kl. 7:45
Mæske igang 8:45 med 23 liter urt
Næste gang skal der 5,7 kg. malt i første portion
Bryg færdig kl. 15:30
Helt færdig kl. 17:00