131 Gamle fisker

Facts

Øltype Belgian Dark Strong Ale Forventet Alc. 10,0 % Brygdato 24 Aug 2018
Volume 25,00 L Målt Alc. 9,9 % Tappedato 09 Sep 2018
Bitterhed 27,2 IBUs Farve 53,1 EBC Pris kr.383,71
Medbryggere Udstyr Braumeister 30l Effektivitet 75,00 %


Malt (samlet vægt: 12,838 kg)

Mash Ingredients
Amt Name Type # %/IBU Volume
6,000 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 1 46,7 % 3,91 L
2,314 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) Grain 2 18,0 % 1,51 L
1,832 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 3 14,3 % 1,19 L
0,936 kg Abbey malt (Castle Malting) (44,9 EBC) Grain 4 7,3 % 0,61 L
0,312 kg Aromamalt (Castle Malting) (100,0 EBC) Grain 5 2,4 % 0,20 L
0,172 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Grain 6 1,3 % 0,11 L
0,115 kg Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 7 0,9 % 0,07 L
0,077 kg Carafa Special III (Weyermann) (925,9 EBC) Grain 8 0,6 % 0,05 L


Mæskning (samlet mængde vand til mæskning og sparging: 42,55 L)

Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 24,00 L of water at 76,9 C 68,3 C 80 min
Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min


Sparging

Fly sparge with 18,55 L water at 78,0 C
Tilsæt vand, så den samlede mængde er 30,78 L
Forventet pre-boil gravity: 1,104 SG

Urt Kogning (samlet kogetid: 90 min.)

Boil Ingredients
Amt Name Type # %/IBU Volume
0,700 kg Pekmez, johannesbrød [Boil] (120,0 EBC) Sugar 9 5,5 % 0,50 L
0,380 kg Pekmez, vindruer [Boil] (120,0 EBC) Sugar 10 3,0 % 0,27 L
70,8 g Fuggles [4,60 %] - Boil 60,0 min Hop 11 16,7 IBUs -
50,0 g Hallertau [3,00 %] - Boil 60,0 min Hop 12 7,7 IBUs -
50,0 g Hallertau [3,00 %] - Boil 10,0 min Hop 13 2,8 IBUs -
7,59 g Orange Peel, Sweet (Boil 5,0 mins) Spice 14 - -
4,60 g Coriander Seed (Boil 5,0 mins) Spice 15 - -
1,52 g Cinnamon Stick (Boil 5,0 mins) Spice 16 - -
1,52 g Thyme (dried) (Boil 5,0 mins) Spice 17 - -
5,00 g Tang (Boil) Spice 18 - -

Tilsæt evt. vand, så den samlede mængde bliver 26,00 L

Whirlpool ingredienser



Gæring

Fermentation Ingredients
Amt Name Type # %/IBU Volume
2,3 pkg SafBrew Specialty Ale (DCL/Fermentis #T-58) [23,66 ml] Yeast 19 - -

Sekundær gæring


Gravity

Forventet OG 1,117 SG Forventet FG 1,043 SG
Målt OG 1,098 SG Målt FG 1,025 SG


24 Aug 2018 - Første gæring (16,00 dage ved 19,4 C)
09 Sep 2018 - Anden gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
09 Sep 2018 - Evt. Tredje gæring (0,00 dage ved 0,0 C)
09 Sep 2018 - Øllet eftergæres (Bottle with 133,80 g Muscovado sukker) på flaske (30,00 dage ved 18,3 C)
09 Oct 2018 - Drik og nyd!

Noter

Brygnoter:

Krydderierne (appelsinskal, koriander, kanelstang, timian, blæretang) hældes i kaffemaleren til en ensartet masse. Sammen med et brev snus, laves krydderierne til the i 0,25 liter vand, der trækker i 8 min. Derefter fjernes krydderierne og snusen igen. Theen hældes i øllet lige før det køles ned.

Snus tilsættes efter primær gæring.

Når øllet er kølet ned til 20 grader, tilsættes gæren under kraftig omrøring (iltning) og start gæringen ved omkring 20 grader. Pak gerne spanden i liggeunderlag, så temperaturen holdes konstant. Temperaturen stiger og det må den gerne - til 25-27 grader - under gæringen.

1. gang mæske med 5,7 kg. ren pilsner og 25,5 liter vand: SG 1058. Alt spargevand også tilsat
Næste gang skal der mæskes med 6 kg. i første gang.

Flasket 11. sep. 2018