Forrige dag | Oversigt | Næste dag |
Aftenens madorgie og gode øller havde sat sit præg på natten. Det blev en lidt urolig søvn og jeg begyndte at drømme mig tilbage til dagligdagen med ikke alt for vild mad og ditto drikkevarer.
Men vi kunne sov længe. Skulle kun nå et tog kort før middag. Så vi stod op godt halv 9 og gik ned, for at spise morgenmad. Morgenmaden var der ikke noget at sætte en finger på. Der var alt, hvad hjertet begærede. Juicen smagte noget bedre end på Hurtigruten, hvor både æble- og appelsinjuicen nærmest smagte af vand.
På hotellet var der også lækkert rugbrød. Jubii!
Selve lokalet var noget spartansk indrettet med simple borde og stole. Ikke så meget på bordene. Kn salt og peber. Det skulle nok være praktisk at gøre rent.
Vi tjekkede ud og gik stille og roligt mod stationen. Byen var knap nok vågnet op, selv om klokken havde passeret 10. I et bageri forsynede vi os med lidt brød og en sodavand til den 7 timer lange togtur.
Vi var på banegården en hel time før toget skulle afgå. Og sørme om ikke toget dukkede op et lille kvarter tidligere. Så kunne vi jo komme ombord. Men ak nej, Marie havde fået øje på en garnbutik. Den måtte hun hellere frekventere. Hun kunne næsten se utålmodigheden i mine øjne, så det tog hende kun ca. 10 minutter, før hun vendte tomhændet retur..
Der var ikke særlig mange med toget. Vores kupe havde måske 10 passagerer med. Men på sæderne foran os sad 3 norske jenter, der knap nok var nået ud af teenagealderen. De snakkede uafbrudt indtil de forlod toget 3 timer senere. Og da de efter et par timer havde fået nok af hinanden, ringede de lige en fjerde op og satte hende på højttaleren, så vi alle kunne nyde samtalen.
Ind imellem forsøgte jeg at slumre men vågnede pludselig, da der blev stille foran os. Nu var de 3 jenter bare lige gået på toilet sammen.
Sikke stille der blev i kupeen, da de steg af i Jeilo.
Nu lyder jeg som en gammel gnavpotte igen… Så var det altså ikke værre, men det hjælper jo altid at smøre lidt på.
Selve togturen var nøjagtig lige så flot, som jeg havde forestillet mig. Efter vi forlod Bergen, kørte vi direkte ind i nogle lange tunneller. Da de første tunneller var passeret, gik turen gennem et landskab med masser af fjorde og høje bjerge. Udsigten var bedst i togets venstre side.
Efter en times kørsel, begyndte vi at stige i højden. Vi klatrede op i ca. 1.220 meters højde og snart var der sne overalt. Så fulgte et par timer med masser af sne motiver. Lidt langt mellem byerne, men der var konstant huse spredt ud i landskabet og langrendsløjperne var hyppigt at se.
De gode udsigter var efterhånden rykket over i højre side, hvor vi sad.
Vi nåede turens metermæssige højdepunkt og nu fik kusken da fart på lokomotivet. Pludselig gik det stærkt ned af bakke. Det var mere uroligt, så hvis der er mange stavefejl, skyldes det en rystende togvogn.
Efter 4 1/2 time, var vi nede fra højderne igen og kørte nu i ca. 150 meters højde. Solen var forsvundet bag bjergene og det begyndte så småt at blive mørkt.
Ja, så gik det spændende også lidt ud af turen - efterhånden som det blev mørkt udenfor. De sidste 2 timer foregik i mørke og vi var nået den del af turen, der var mere normal. Fladt område og jernbanespor, der var mere vedligeholdt, så toget kunne få godt med fart på. Det sidste stykke ind mod Oslo gik i rask trav og gennem et hav af tunneller. Selv de sidste mange kilometer til Oslo Centralstasion gik gennem tunnel, så man må sige, at nordmændene kan det der med at bore tunneller i deres bjerge :)
Det var en kold fornøjelse at sige ud på perronen. Vejret havde været noget lunere i Bergen. Så vi måtte finde alt frem af handsker og huer. Heldigvis skulle vi ikke gå meget mere end nogle få hundrede meter, før vi var ved vores hotel.
Clarion Hotel Oslo lå i et helt nybygget område. Man kan altid diskutere hvor charmerende kæmpe skyskrabere er - men imponerende var det. Også hotellet. Det virkede kæmpestort.
Vi blev tjekket ind på 5. sal og var hurtigt oppe på værelset. Luksus seng og fint værelse. Og så lå værelset ikke ud til den trafikerede gade men ud til en baggård. Det ville nattesøvnen garanteret hilse velkommen.
Det var jo lørdag aften, så for god ordens skyld havde jeg booket et bord på en restaurant Vaaghals, der lå lige over for hotellet. Det skulle være let, når vi nåede frem. Mens vi sad i toget, forsøgte jeg faktisk at afbestille bordet, fordi der lige ved siden af lå et streetfood. Det lød jo også spændende - men jeg var for sent ude til at jeg kunne afbestille…
Så vi troppede op på Vaaghals og blev fulgt hen til et vinduesbord på 1. sal med fin udsigt til et særdeles trafikeret lyskryds. Jeg kan hilse og sige, at det var lige ved at give hold i nakken - for det var lige så svært at holde øjnene fra trafikken som hvis der hang et TV ved vores bord.
Der var streng taget 3 menuer at vælge imellem. Vi valgte den midterste, da den første virkede lidt småt og den store var for stor. Så en 5-retters menu. Dertil kunne vi vælge en vinmenu - og what the heck - det var sidste dag på turen, så ja tak til den også. Skal vinmenuen opgraderes til winecellar wines, spurgte tjeneren. Ja for pokker - nu havde vi jo bukserne nede!
Restauranten var valgt ud fra deres tilgang til lokale norske råvarer. Det lød som en god afslutning på vores tur. Nu skal det lige siges, at vi altså har svælget os i norske råvarer under hele sejlturen. Især fisk (torsk og laks) har været godt repræsenteret.
Vi fik 5 retter i 4 serveringer. Bl.a. en jordskokke suppe, som skulle drikkes af en lille kop, en stykke fisk (hvis navn jeg kunne huske fra sejlturen), en lille burger med mange spændende ting i og til sidst et stort stykke oksekød. Den sidste ret måtte vi desværre kapitulere for. Det smagte fantastisk men jeg var stopmæt. Jeg har aldrig sendt et stykke godt oksekød ud igen - men jeg kunne simpelthen ikke klare mere. Øv!
Vi bad om regningen. Men vores tjener, en ung pige, ville ikke sådan lade os gå. Hun var nordmand men elskede, når hendes kunder var fra Danmark. Så der skulle lige fortælles en masse på norsk mens vi ventede på, at hun ville trække vejret, så vi kunne sige tak for i aften.
Eskapaderne denne aften slog hul i budgettet. Mad + vin havde kostet næsten 5.000 Nkr. Det var helt vildt. Vinen alene kostede ca. det halve. Men det var også forrygende vine - og vi satte stor pris på dem.
Det var ikke særlig sent men vi var grydeklare. Så direkte over gaden til vores hotel og godnat.
Forrige dag | Oversigt | Næste dag |